24 Aralık 2010 Cuma

TBF'den Diana Taurasi Hakkında Basın Açıklaması







Basınımızda çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti hasıl olmuştur.

Hacettepe Üniversitesi laboratuarından yasaklı madde kullanımı ile ilgili gelen bir raporda, ön bulgu olarak TKBL’nin oyuncuları arasında yer alan Diana Taurasi’den, 13 Kasım 2010 tarihinde İstanbul Üniversitesi ile Fenerbahçe takımları arasında oynanan 4. hafta müsabakası sonrasında yapılan rutin kontrollerde alınan idrar örneğinde WADA’nın yasaklı uyarıcı maddeler listesinde yer alan ‘Modafinil’e rastlandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu raporu dikkate alan Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu, TBF Dopingle Mücadele Yönergesi ve diğer ilgili yönetmelikler çerçevesinde yapılacak değerlendirme sonuçlanana ve ilgili dosya hakkında nihai karar verilene kadar Diana Taurasi’nin idari tedbirli olarak müsabakalara katılmamasını kararlaştırmıştır.

Sağlık, Hukuk ve Disiplin Kurulları konuyla ilgili olarak sporcunun hakları da gözetilerek yönetmelikler çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

B-numunesinin açılması dahil süreç tamamlandığında, yönergeler doğrultusunda kesin karar verilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.


Kamuoyuna Saygıyla Duyururuz.

Türkiye Basketbol Federasyonu



Modafinil Nedir?
Modafinil uyku halini azaltan ve uyanıklık halini (uykusuzluğu) destekleyen, ayık kalmaya yardımcı olan bir ilaçtır. Modafinil’in uyanıklık sağlayıcı etkisini kesin olarak nasıl oluşturduğu bilinmemekle birlikte vücuttaki bazı kimyasalları etkileyerek çalıştığı düşünülmektedir. Söz konusu madde; genel olarak günün herhangi bir saatinde ortaya çıkan önüne geçilmez derecede güçlü uyuma gereksinimi ile belirgin hastalık (narkolepsi), neden kaynaklandığı bilinmeyen aşırı uyuma durumu, vardiyalı çalışma kaynaklı uyku bozuklukları, uyku sırasında hava yollarının tıkanmasına veya solunum kaslarının yetersizliği ve benzeri rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder