17 Ağustos 2011 Çarşamba

Hisselerdeki Bu Keskin Artışın Sebebi Nedir?


Pazartesi günü Türkiye Futbol Federasyon'un şike soruşturmasında Etik Kurulu'nun verdiği raporu değerlendirerek kararını açıklamasını bekliyorduk.Pazartesi sabahı CNBC-E kanalında ekonomi haberlerini takip ederken Fenerbahçe hisselerinin güne %10luk bir artışla başladığı gördüm.Birkaç dakika sonra ekrana spor endeksini getirdiler ve yanlış gördüğümü düşündüğüm oranın doğru olduğu anladım.Biraz şaşırmıştım çünkü hakkında bir soruşturma olan ve Federasyon tarafından hakkında karar açıklayacağı bir kulübün hisselerinin artması çok dikkat çekiciydi.O gün kulüp hakkında bir belirsizlik varken bu kadar keskin bir artışın olması beni düşündürmedi değil.Federasyon'un basın toplantısı için belirlemiş olduğu 17.30 a yakın saaatlerde bir kez daha hisselere baktım.Artış %10 ile kalmamış %20 gibi inanılmaz bir artışla günü kapatmıştı.Borsa kapandı ve Federasyon kararını açıkladı.Fenerbahçe küme düşürülmedi.

Federasyon kararını açıkladıktan sonra kendime şunu sordum.Acaba Fenerbahçe'nin küme düşürülmeyeceği daha önceden sızdırıldı mı?Çünkü belirsizliğin hakim olduğu bir ortamda bu kadar keskin bir artış beklenmez.Eğer böyle bir artış olmuşsa şüphe ile bakılır.Ben de hisseleri takip etmeye başladım.dün hafif bir artış gözlemdi.Bugün ise ilk seansı %6lık bir kayıpla kapattı.Pazartesi günü %20lik artıştan sonra bugün gelen %6lık düşüş gerçekten izlenilmesi, incelenmesi bir durum.

Resimdeki grafiğe bakacak olursak sürekli düşen hisseler 10 Ağustostan itibaren yükselişe geçmiş.Bu tarih tam da Federasyon Başkanı'nın kararımızı pazartesi ya da çarşamba açıklayacağız dediği günlere denk geliyor.Federasyon Başkanı'nın açıklaması, hisselerin yükselmesi, hissenin karar gününde keskin artışı ve bugün hisselerde satışı olması...Bu kadar tesadüf olur mu bilemem ama incelenmesi gereken bir durum olduğu çok açık.

Not:Resimdeki ilk nokta 10 Ağustosa ait.Diğer noktalar da sırasıyla 11 Ağustos, 12 Ağustos ve 15 Ağustosa aittir.

1 yorum:

  1. Burada ilginç bir durum yok. Tamamen alıcıların kar/zarar öngörüsü ile orantılı bir durum. Federasyon açıklamasından önce ceza çıkmayacağı ihtimali ile elden çıkarılan hisseler tekrar alındı ve büyük artış sağlandı karda. Açıklama belirsizliğin devamı niteliğinde olunca bir grup tekrar elden çıkarmış. Bu tür durumlarda görülmesi anormal değil böyle dalgalanmaların. Yanlışım olmasın ama zaten büyük hissedarlar el değiştirmedi şu aşamada.

    Sızdırılma demeyelim de bilgi akışı diyelim. Malumunuz açıklamadan 2 gün öncesine kadar medya ya da yansımıştı federasyonun tutumu.

    İşin bence acı tarafı ise şu. Federasyon net bir şekilde bu belgelerler, üstelik savunma hakkı tanınmaksızın, bir ceza veremeyiz. Bunu bekleyecegiz dedi. Bu da evrensel hukuk normlarına uygun düşen yegane sonuç. Burası Türkiye olduğu için herkes olması gerektiğini bildiği halde olmasını istediği için diretti. Bu yüzden de tüm o bilgi kirliliği ile kendi kafalarında linç ettiler. Sonuçta federasyon böyle anlamsız bir nefretle o sorumluluğun altına girmedi doğal olarak.

    Suç somut şekilde kanıtlnana kadar da böyle gidecek bu mezvu. Anormal olan borsa değil kamuoyu Türkiye'de.

    Not: Bildiğim kadarıyla Türkiye'de klupleri hisseler üzerinden ele geçirmek imkansız. Aynı şekilde hisseler zaten yüzde 14 lük bir kısma denk geliyor olması lazım.

    Saygılar

    YanıtlaSil