12 Eylül 2011 Pazartesi

Turnuva Bizim İçin Bitti # (Kim Nasıl Oynadı?)

2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye E grubundaki son maçında Sırbistan'a 68-67 yenilerek turnuvadan elendi.Dünya ikinciliğinden sonra bu turnuvaada en azından çeyrek final oynamamız gerekirdi diye düşünüyorum.Ama yapacak bir şey yok.Bu turnuvada neden başarılı olamadık ona bakmamız gerekiyor.

Turnuvada kaybettiğimiz maçlarda hep kazanma şansı yakalamıştık ama bir türlü değerlendiremedik.Hangi maçlardı bunlar?Fransa, Almanya ve Sırbistan...Polonya'ya kaybettiğimiz maçı saymıyorum o bir iş kazası idi ve bu yenilgi çeyrek final yolunda fazla etkili olmadı.Litvanya maçı ise ilk grupta olduğu için saymıyorum.Sonuçta o yenilgiyi İspanya maçı ile telafi etmiştik.

Kaybettiğimiz bu 3 maça baktığımızda takımın abileri olarak değerlendirdiğimiz ve hücumda takımı sırtlayacağını düşündüğümüz oyuncularımız maalesef sınıfta kaldılar.NBA yıldızımız Hidayet Türkoğlu oldukça kötü yüzde ile hücum etti.Kötü yüzdesinden çok hücumda takımın yönlendirmede yetersiz kaldı veya sorumluluk almadı.

Hidayet oyunu yönlendirmede yeteri kadar sorumluluk almayınca oyun kurma işi Kerem ve Ender'in üstüne kaldı.Maalesef onlar da takımı hücumda organize edemedi.Özellikle asist rakamlarına baktığımızda iki oyun kurucumuz sınıfta kaldı.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda takımın en büyük kozu olan Ersan İlyasova da oldukça formsuzdu.Savunmada ribaundlarda Ömer Aşık'a yardım etse de hücumda bekleneni veremedi.Hücumda boş kaldığı pozisyonlarda şut atmak yerine içeriyi zorlayarak şut atmaktan sürekli kaçtı.Bu şutuna olan güveninin olmadığını gösterir.

Pota altında ise Ömer Aşık tek başına kaldı.Kenardan gelen Enes Kanter zaman zaman yardım etse de Ömer kenara geldiğinde genel olarak savunmamız bir kademe aşağıya düşüyordu.Geçen sene kadroda olan Kerem Gönlüm ve Semih Erden'in yokluğunu oldukça hissettik.Bu iki oyuncudan en az birisi olsaydı her şey farklı olabilirdi.

Oyuncularımızın formsuz olmasının en büyük göstergesi üçlük yüzdemiz idi.Serbest atışta da zorlanıyorduk ama onu bir şekilde telafi edebiliyorduk.Ama bu turnuvada üçlük yüzdemiz de düşünce serbest atışlar telafi edilemedi ve serbest atışlar canımızı çok yaktı.Son maçta kaçırdığımız 13 serbest atıştan 2 sini atsaydık şu an çeyrek finaldeydik.

E grubunda oynadığımız ve kaybettiğimiz üç maçta oyuncularımızın istatistiklerine bir bakalım isterseniz.Öncelikle takımın kaptanı Hidayet Türkoğlu'na bir bakalım.

Hidayet türkoğlu Fransa, Almanya ve Sırbistan maçlarında sırasıyla 13,9 ve 8 sayı ile oynadı.Şut performansı sırasıyla 4/12, 4/15 ve 3/10 oldu.Toplamda 11/37 ile oynadı Hidayet.Üçlüklerde 0/11, serbest atışlarda 8/12 ile oynadı.Toplam 5 asist, 3 top çalma, 1 top kaybı ve 12 ribaund ile bu üç maçı tamamladı.

Türkiye için en kritik üç maç olan Fransa, Almanya ve Sırbistan maçlarında takımınızın en önemli oyuncularının başında gelen ve takım kaptanınız olan NBA yıldızınızın kritik bu üç maçta ortalaması 10 sayı, 4 ribaund ve 1.25 ile oynayamaz.Eğer turnuva başında hedefini olimpiyat vizesi almak olarak koyan NBA yıldızınızın bu hedefte oynadığı maçları bu rakamlarla bitiremez.Ne var ne yok ortaya koyması gerekiyor.Geçen sene nasıl takıma katkı verdiyse bu sene de aynısını yapmka zorunda.Hele bu turnuvada hedef olimpiyat vizesi almak ise.

Oyun kuruculara geldiğimizde ise görüntü vahim.Yıllardır birlikte oynayan ve artık takımın nasıl oynayacağını, neler yapacaklarını iyi bilen iki oyun kurucumuz Kerem ve Ender ço kötü oynadılar.Özellikle Kerem hücumda istediğini yapamadı.Üçlük yüzdesi oldukça kötü.Keza asist rakamları da yerlerde.Kerem E grubunda oynadığımız üç maçta 4/18 saha içi isabeti ile oynamış.10 tane üçlük denemiş, ancak 3ünde başarılı olmuş.Bu üç maçta hiç serbest atış kullanmamış.Kerem oyun kurmak gibi görevi olmasına rağmen asist sayısı 4 de kalmış.Ender'e geldiğimizde de durum hiç de farklı değil.5/15 saha içi isabeti, toplam 5 asist ve 6 top kaybı ile oynamış.Yani oyun kurucularımız E grubunda oynadığımız üç maçta saha içinde 9/33, çizgide 2/2(Ender Sırbistan maçında), 9 asist ve 8 top kaybı ile oynamışlar.

NBA yıldızının kötü performans gösterdiği maçlarda oyun kurucuların da böyle oynarsa maç kazanma olasılığın düşer elbette.Açıkcası oyun kurucularımız bekleneni veremedi ve sınıfta kaldılar.Ayrıca Kerem için de son turnuva olmuş olabilir.

Bir başka NBA yıldızımız Ersan İlyasova da turnuvayı iyi geçirmedi.Ersan'dan beklentiler fazla idi ve Ersan bu beklentileri karşılayamadı.Nedendir bilmiyorum Ersan boş kaldığı pozisyonlarda şutuna güvenip atışı kullanacakken O şutuna güvenmemeyi seçip içeriye girip zorlama atışlara yeltendi.Bu atışlarda da pek başarılı olamadı.Ersan 6/23 ile oynadı saha içinde.Ersan'ı düşündüğümüzde oldukça düşük bir rakam.Serbest atış çizgisine baktığımızda Ersan takımın en iyisi diyebiliriz.10/15 ile oynamış Fransa, Almanya ve Sırbistan maçlarında.Kaçırdığı 5 atışın 4ünü son maçta Sırbistan karşısında kaçırdığını da söyleyelim.Ersan hücumda çok iyi olmasa da savunmada özellikle ribaundlarda Ömer Aşık'a oldukça yarıdımcı oldu.E grubunda oynadığımız maçlarda Ersan toplam 24 ribaund toplamış.Maç başında 8 ribaund demek ki bir 4 numaradan beklenen bir rakamdır.Ersan2ın bu maçlardaki istatistiklerine baktığımzıda hücumda iyi olmadığını ama savunmada işini en iyi şekilde yaptığını düşünüyorum.

İyi performan gösteren oyunculara geçtiğimizde ilk olarak Ömer Aşık'tan başlamak gerekir.Ömer Aşık NBA'de geçirdiği bir yılın ardından fiziki durumu baya geliştirmiş ve pota altında daha caydırıcı bir hale gelmiş.Geçen seneki Ömer'den daha iyi bir Ömer bulduğumuzu söylemeliyim.2. turda oynadığımız maçlarda Ömer pota altında tek başına savaştı diyebiliriz.Toplam 34 sayı atmak ile birlikte Ömer toplam 32 ribaund ile pota altındak ietkinliği göstermiş oldu.32 ribaundun 19 unun hücum ribaundu olduğunu söylersek Ömer'in nasıl bir turnuva geçirdiğini anlamış olursunuz.aldığı 19 hücum ribaundu ile Fransa maçında geriden geldik, Almanya maçında geriden geldik ve en son Sırbistan maçında maça ortak olduk.hücumdaki formsuzluğumuza rağmen kaçan şutları alan Ömer 2. şans sayıları yarattı ve takımın maçta kalmasını sağladı ama sadece Ömer'in mücadelesiyle olmadı maalesef.Ömer Aşık ortaya koyduğu performansa, hücum ribaundlarındaki etkinliğine hücumda kullanabileceği bir şut eklerse o zaman Ömer bir basamak daha gelişmiş olur.Tabi bir de serbset atış yüzdesini %50-60 seviyelerine çıkarması gerekiyor.

2 yıl basketbol oynamamış bir oyuncu için iyi bir performans sergiledi Enes Kanter.Takıma dahil olurken biraz endişeleri vardı ama turnuvada oynadığı oyunla bu takımın Ömer Aşık ile birlikte pota altındaki silahlardan biri olacağını gösterdi.Enes aynı Ömer gibi hücum ribaundlarında baya etkili oldu.2. turda maçlarda toplam 10 ribaund almış bunların 6 sı hücum ribaundu.Hücum ribaundlarına saldırışı dışında Ömer'den farklı olarak hücumda kullanacabileceği bir organizasyona sahip.Maçlarda sayı bulduğu pozisyonlarda bu organizasyonu çoğu kez yaptı ve başarılı da oldu.2. tuda Enes'ten 26 sayı katkı geldi.

Ömer ile ikisini düşündüğümüzde 2. turda oynadığımız üç maçta toplam 60 sayı, 42 ribaund(25 hücum ribaundu) ile oynamışlar.iki pota altı oyuncudan böyle bir katkı almana rağmen hiç maç kazanamamış olman gerçekten şaşırtıcı.Diğer oyuncuların bir düşünmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Takıma yeni dahil olan oyunculardan birisi de Emir idi.Emir Fenebahçe Ülker'de üstlenmiş olduğu sorumluluklardan dolayı Milli Takıma dahil edildi.5 numara haricinde her pozisyonda oynayabilme özelliğinden dolayı Emir tercih edilebilecek bir oyuncu haline geldi.Kenardan gelerek takımı hareketlendirmeye, hücumda bir düzen içinde oynanmasına katkı sağladı.Kenardan gelerek takımın itici gücü olmayı başarmıştı.Her ne kadar hücumda güvendiğimiz oyuncuların başında gelse de bazen öyle tercihlerde bulunuyordu ki takıma zarar verebiliyordu.Aslında tek amacı takıma olumlu katkı verebilmek ama bazen işler rayından çıkabiliyordu.Fransa maçında yaptığı tek top kaybını hala unutabilmiş değilim.

Emir'in istatistikelrine gelirsek Emir 10/14 serbest atış oranına sahip.2. turda Emir 26 sayı 8 ribaund ile oynamış.3 asist ile 2 top kaybı da diğer istatistikleri...

Takımın abilerinden olan Ömer Onan da pek iyi bir turnuva geçirmedi ama bir istatistik de takımın en iyisi idi.Ömer takımımızın üçlük atışlarda en iyi yüzdeye sahip olan oyuncumuz oldu.Ömer turnuvayı %48 üçlük yüzdesi ile tamamladı.2.turda da bu istatistiği tutturmuş neredeyse.5/13 ile oynamış.

Oyuncularımızın performanslarına baktığımızda iyiler arasında Ömer Aşık, Enes Kanter ve Emir Preldzic'i sayabiliriz.Kötüler için de adaylar Hidayet, KErem ve Ender olabilir.Ortada olanlar için ise ribaundlardaki katkısıyla Ersan'ı, üçlüklerdeki yüzdesiyle de Ömer'i sayabiliriz.Oğuz Şavaş, Sinan Güler, Cenk Akyol ve İzzet'i ise ne oynadılar anlamadım başlığı altında sayabiliriz.

Sonuç olarak bizim için turnuva iyi geçmedi ve Dünya 2. olan takımımız turnuvada oynadığı 8 maçın 5ini kaybetti.Kaybettiği maçlarda da öne geçme şansı yakalamıştı üstelik.Kötü şut performansından doalyı bir türlü öne geçemedik.2. turda bir maç kazansaydık bugün her şey farklı olabilirdi ama olmadı.Şimdi Orhun Ene teknik ekibini toplayarak durum değerlendirmesi yapmalı ve bundan sonra nasıl yol çizileceğini belirlemeliler.Gerekirse kadroda revizyona gitmeliler.Hidayet, Kerem ve Ömer'in yaşını düşünürsek 2 sene sonraki Avrupa Şampiyonası'nda olurlar mı bilemiyorum ama gerekirse bu oyunculara teşekkür edip buraya kadar denilebilir.

Bu oyuncuların yerini alttan kimleri koyabiliriz bilemiyorum ama bu turnuvayı iyi değerlendirip gelecekteki kadromuzu ona göre kurmamız gerekiyor.Takımın vazgeçilmez oyuncuları arasında Ömer, Enes, Semih, Ersan, Emir, Ender ve Doğuş sayılabilir.Bu 7 oyuncuya ekleyeceğimiz 5 oyuncu ile tekrardan ivmemizi yukarıya doğru çevirebiliriz.Bu turnuva amaç final oynamak değildi.Olimpiyat vizesi almak ana hedefti.Bu doğrutuda 2.turdan çıkamamamız bizi bu yüzden üzdü.yoksa eğer çeyrek finale çıksaydık bu beni mutlu ederdi.

O yüzden teknik ekibe fazla yüklenmemek gerekir.Formsuzduk ve şutlarımız girmedi ve çeyrek finale kalamadık.Durum bu kadar basit.Yok eğer takımın oyununu en ince ayrıntısına kadar incelemek isterseniz siz bilirsiniz ama ben açıkcası gerek olmadığını düşünüyorum.Sadece çözüm bulacağımız şey şutların girmemesi üzeirne olmalı.O yüzden geçen sene maddi manevi diye bağıranları toplayacak Orhun Ene ve neden böyle şut attıklarını soracak.Hücumda neden bu kadar donuktular.Bu soruları cevabını aldıktan sonra gelecek planlamasını daha iyi yapar diye düşünüyorum.

Orhun Ene bir basın toplantısı düzenleyecekmiş.Belki bu soruların cevabını basın toplantısında bizimle paylaşır.Hidayet de katılacakmış.Ne diyecekler merak ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder