7 Eylül 2011 Çarşamba

2013 Sezonu İçin Çalışmalıyız



“Bizden 26 milyon dolar istense de 23-24 milyon dolara bitirebilirdik. Bizim 13 milyon dolar ve 100 bin seyirci garantimizi de Ecclestone kabul etmedi. Ama artık kuş elimizden uçtu. Artık 2012 takvimi için yapılacak birşey kalmadı.Formula 1' son katılan katılan ülkelerden alınan rakamları bizden istemediler. Yeni giren Rusya, Hindistan, Singapur 35 ile 40 milyon dolar arasında ödeme yapıyorlar. Tekrar takvime girmek istediğimizde inşallah bizi aynı kategoriye koymazlar. İnşallah bugünkü dile getirdiğimiz rakamlarla konuşuruz. Ben bundan korkuyorum. Diğer bir korkum ise şu an da 20 yarış var ama 23-24 ülke de F1 yapmak istiyor. Takımlar ise yarış sayısının kısıtlanmasını istiyor. Geçmişte 16 yarış varken bu 20'ye çıktı. Yarış sayısının düşmesi demek, dışarıda kalacak ülke sayısı daha fazla olacak demektir. Yarış alabilmek için rekabet artacak. Arz talep meselesi daha da kızışacak. Şu anda arz talep meselesinden dışarıda kaldık. Çünkü rakamlar arttı. Bizden istenilen rakam verilmeyince otomatikman dışarıda kaldık.” 

Formula 1 patronu Ecclestone işin ticari kısmına baktığı için seyirci sayısının 100 bin olarak olmasını çok da önemsemiyordur.O'nu ilgilendiren ilk etapta bu anlaşmadan ne kadar para kazanılacağıdır.Bu yüzden 13 milyon doalrlık teklifimizi kabul etmedi.Aslına bakarsanız biz de biraz cimrilik etmiş gibi gözüküyoruz.Tahincioğlu'nun dediği gibi takvime yeni giren ülkelerin verdikleri rakamlarla bizim önerdiğimiz rakam arasında büyük uçurum var.Dediğim gibi Ecclestone de formula 1i şirket gibi gördüğü için teklifimize oralı bile olmadı.


"2013 için konuşmak gerekiyorsa bence erken davranmak lazım. 2012'deki gelişmeleri beklememek lazım. İş sıcakken belki bu platformun üzerinde çalışma yapabiliriz. Ama bunun hepsi Türkiye'nin bu işi istemesiyle mümkün olur. Yoksa bize kimse zorla gel bu işi yap demez. Öyle bir dünyanın içinde yaşamıyoruz."

2012 içinartık her şey bitti.2013 sezonu için ise işimiz çok zor diyebilirim.Sonuçta aynı bakış açısı ile konuya eğilirsek yine sonuç hüsran olabilir.1 sene için de ne gibi değişiklik olacak ki Formula 1i tekrar ülkemize getireceğiz.Gerçekten boş hayal gibi duruyor.Umarım yetkililer beni utandırır da tekrardan Formula 1i ülkemizde görürüz.

"Herkesin gelip İstanbul'da yarışmak istediği bir tesis. Şehir olarak çok sevilen bir şehir. Ama bunların hiçbirisi yetmiyor. Neticede bu işin bir ticari değeri vardır, o değeri ödemek zorundayız. Bir anlamda Midyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olduk. Bu deyim bizim şu anki durumuzu en iyi şekilde ifade ediyor. Çünkü biz buraya gelinceye kadar ferdi ve ülke olarak çok çalıştık. 200 milyon dolar para harcadık. Yedi yıl üst üste yarış yaptık. Bu kadar uğraştıktan sonra, bu işin ne kadar zor olduğunu bilmemize rağmen kalkıp bunu vermemiz açıkçası beni çok üzdü. Çok zor alınan birşeyi vermek, çok kolay olmamalı. Bundan sonraki adımlar daha da zorlaşıyor. Kaldı ki, bu ülke uluslararası büyük organizasyonları yapmak isteyen bir ülke. Her türlü büyük organizasyonlara artık imza atıyoruz. Elimizde dünyanın bir numaralı tanıtım gücü olan Formula 1'i tutmuşken bunu bırakmak çok akıllı bir yöntem değildir."

İstanbul herkesin gelmek istediği bir şehir olabilir ama İstanbul Park'ın  olduğu yer hafta sonunu spor keyfi ile geçirebileceğin bir yer değil.3 gün boyunca Formula 1in dışında ne yapabilirsin ki?İngiltere gibi yeşilliğin bol olduğu bir alanın yanında olsa Formula 1 ile birlikte kamp ayapabilirsin ya da alanın geniş olduğu zzaman alışveriş merkezi yaparsın ve turistler için cazibe merkezi haline getirebilirsin.İstanbul Park'a bakttığımızda çevresinde hiçbir şey yok.Trafik desen kötü denilebilir.Kamp kurabileceğin bir yer yok ve yarışlara günü birlik gideceksin.Bu şartlar altında hiçbir şekilde 100bin seyirci geleceğine inandıramazsın.Zaten inanmadılar ki teklifimizi reddettiler.O yüzden biz en başta yanlış yaptık.Formula 1 için en güzel merkezler Antalya veya İzmir tarafları olabilirdi.Bu bölgelere gelen turistleri de seyirci olarak çekebilirdin.7 yıl boyunca biletin satılamaması gibi dertler de olmazdı.İş işten geçti artık.Yetkililerin düşünce yapılarını değiştirip en erken 2013 sezonunda Türkiye'yi tekrardan takvime sokarlar.Hiç inanmadan söylüyorum ama umarım gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder