23 Eylül 2011 Cuma

Brezilyalılar Portekiz'i İstila Ettiler


 Avrupa liglerinde yabancı oyuncuların sayısına bakarken Portekiz Liginde ilginç bir rakama ulaştım.Aslında tahmin edilebilir bir şey.Portekiz Ligi takımlarında toplam 260 yabancı oyuncu var.Toplam oyuncu sayısına oranladığımızda %58 gibi bir oran çıkıyor.Her takımda ortalama 16 yabancı oyuncu var diyebiliriz.İlginç nokta ise 260 yabancı oyuncunun 140'ının Brezilya pasaportlu olması.Ligdeki toplam yabancı sayısının %53.8'ine denk geliyor.Yani Portekiz Ligi'ni Brezilyalılar ele geçirmiş diyebiliriz.Özellikle Porto, Benfica, Sporting ve Braga önemli brezilyalı oyunculara sahip.Bonservisleri yüksek olan Brezilyalılar bu 4 takımda toplanmış.

Portekiz Ligi'nde Brezilyalı oyunculardan sonra Arjantinli oyuncular geliyor.Ligde Arjantinli oyuncu sayısı 12.Şimdi diyeceksiniz ki 140 nere 12 nere.Haklısınız zaten o yüzden Brezilyalılar ele geçirmiş dedim.Böyle bir durumun başka liglerdeolduğunu sanmıyorum.Yabancı oyuncuların büyük bölümünün bir ulusa ai olması fazla görülür bir şey değil.

Brezilya patentli oyunculara baktığımızda ise 1106 Brezilyalı oyuncu kendi ülkesinde top koşturuyor.Tahmin edebileceğiniz gibi en çok Brezilyalı oyuncunun olduğu ülke Portekiz.Portekiz'in ilk iki büyük liginde toplam 233(140+93) Brezilyalı oyuncu oynuyor.Bu rakamı oranlarsak %20 gibi bir yüzde ortaya çıkıyor.

Brezilyalıların Portekiz'i seçmesinin nedenlerine bakacak olursak dil önemli bir yer tutuyordur diye düşünüyorum.Son yıllardaki Portekiz futbolunun çıkışı da bunda etkilidir.Bu çıkışa bağlı olarak kendilerini Avrupa'da göstererek büyük liglere gitme olasılıklarının yüksek olması da Portekiz'i seçmelerinin bir diğer nedenidir diye tahmin ediyorum.portekiz takımları Brezilyalı oyuncular buluyorlar, oynatıyorlar ve satıyorlar.Bu sistem oldukça Brezilyalı oyuncular Portekiz'e akmaya devam eder.

Portekiz'de oynayan ve yakın zamanda büyük liglere gitme potansiyeli olan oyunculara baktığımızda ilk sırada Hulk'u sayarız.Hulk'u Porto takımından Kleber, Alex Sandro ve Fernando izliyor.Özellikle Porto'da oynayan Brezilyalılar yakın zamanda büyük liglere adımlarını atacaklardır.Bakalım daha kaç Brezilyalı ilk adım olarak Portekiz'i seçecek?

3 yorum:

  1. önceden Brezilya'lı oyuncular portekiz'de yabancı sayılmıyorlardı ab dısından olmalarına ragmen. bu sayede portekiz liginde brezilyalı kültürü oluştu diyebiliriz ve uzun yıllardır bu durum devam ediyor. zaten suanda portekiz liginde yabancı sınırlaması da yok ancak hala portekiz takımları brezilyalı oyunculardan şaşmıyorlar uyum sorunu vs olmadığı için.

    YanıtlaSil
  2. Brezilya Portekiz kolonisi bir ülke.Brezilyali dedigimiz insan zaten temel olarak oraya önceden yerlesmis Portekizliler ;)
    Brezilya halki Afrikali köleler ve Portekizlilerden olusuyor.Anlatmak istedigim Brezilyali futbolcularin Portekiz´i tercih etmelerinin tek nedeni dil degil.Bir bakima Anne veya Baba vatanina dönmüs oluyorlar..

    YanıtlaSil
  3. @adsız

    dediğinde haklısın.zaten dil derken sadece dili kastetmedim.Dil ve kültür bir arada olduğu için Portekiz'e geliyorlar.ikimizin de ortak noktası aslında tarih ve geçmiş...

    YanıtlaSil